دسته‌بندی نشده

تفاوت خاویار قرمز و خاویار سیاه

تفاوت خاویار قرمز با خاویار سیاه

خاویار سیاه یا قرمز، کدام را انتخاب می‌کنید؟ آیا معیارهای انتخاب خاویار اصل را می‌شناسید؟ شاید اگر درباره تفاوت‌های این دو محصول بیشتر بدانید بتوانید به تحلیل صحیحی نسبت به خرید خاویار برسید. امروزه شاید در محافل مختلف از خواص خاویار قرمز بشنوید اما باید ببینید که حرفه‌ای‌ها درباره آن چه می‌گویند. ما در این مطلب خانی خاویار نظر متخصصان را گرد آورده‌ایم تا به جمع‌بندی نسبتاً کاملی درباره تفاوت‌های خاویار سیاه و قرمز برسیم. پس قبل از تصمیم‌گیری درباره انتخاب محصول دلخواهتان توصیه می‌کنیم ادامه این مطلب را مرور کنید تا موضوعات زیر را به اختصار بررسی کنیم.

  • منظور از خاویار قرمز و سیاه
  • خاستگاه و خواص این دو محصول به نظر متخصصان خانی خاویار
  • بررسی شرایط کیفی این محصولات
  • مهم‌ترین تفاوت‌های خاویار سیاه و قرمز

خاویار قرمز

این محصول در واقع تخمک ماهی‌های غیرخاویاری است. بنابراین اساساً موجودات تولیدکننده خاویار قرمز را نباید در زمره پرورندگان خاویار به حساب آوریم. شاید ، با دیدن ظاهر این محصول در هنگام خرید خاویار و شنیدن وصف خواص آن متقاعد شوید که انتخابش کنید؛ اما توصیه می‌کنیم که قبل از این کار بیشتر تأمل کنید تا ویژگی‌های مرواریدهای خاویار سیاه خانی خاویار و تفاوت‌هایشان را با خاویار قرمز شناسایی کنید. چنین مقایسه‌ای فراتر از مواردی مثل قیمت خاویار است.

خاویار قرمز از کدام ماهی به دست می‌آید؟

این تخمک‌های عمدتاً نارنجی‌رنگ را ماهی‌های آزاد متعلق به خانواده ماهیانی با عنوان Salmonidae از جمله قزل‌آلا، سالمون، سفید و کاد تولید می‌کنند. این نوع ماهی‌ها از نوع مهاجر یا همان آنادروموس هستند؛ یعنی در آب شیرین متولد می‌شوند، به اقیانوس مهاجرت می‌کنند و سپس برای تولید مثل به آب شیرین باز می‌گردند. ماهی قزل‌آلا بومی شاخه‌های اقیانوس اطلس شمالی (جنس Salmo) و اقیانوس آرام (جنس Oncorhynchus) است. بسیاری از گونه‌های این ماهی در محیط‌های غیربومی مثل دریاچه‌های بزرگ آمریکای شمالی و پاتاگونیا در آمریکای جنوبی رها شده‌اند. اما ماهی قزل‌آلا به‌طور انبوه در مجموعه‌های آبزی‌پروری بسیاری از نقاط جهان تولید می‌شود.

ویژگی‌های خاویار قرمز

  • طعم: طعم این محصول تا حد زیادی بستگی به نوع ماهی تولید‌کننده‌اش دارد. طعم دانه‌های این محصول را می‌توانید از خامه‌ای لطیف گرفته تا غنی و تند با کمی تلخی و شوری در نظر بگیرید؛ اما تلخی‌اش بعضاً غالب است و شاید طعم اقیانوس را بتوانیم از رایج‌ترین خواص خاویار قرمز بدانیم.
  • بافت: دانه‌های این محصول معمولاً پوستی بسیار نازک و بافتی کرمی دارند.
  • رنگ: رنگ زرد و نارنجی کم‌رنگ تا متمایل به قرمز این محصول نخستین وجه تمایزش از خاویار سیاه است.
  • اندازه: عمدتاً ریزدانه است؛ اما برخی انواع ماهیان قزل‌آلا دانه‌های درشت‌تری تولید می‌کنند.
  • ارزش غذایی: چنانچه در کنار قیمت خاویار ارزش غذایی آن برایتان مهم است، می‌توانید روی برخی خواص تغذیه‌ای خاویار قرمز حساب کنید. در ترکیبات این محصول پروتئین زیاد، ویتامین های A، B، D، E، مواد معدنی از جمله: فسفر، کلسیم، پتاسیم، منیزیم، آهن، سلنیوم و ید، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب غیراشباع یافت می‌شوند. البته باید حواستان باشد که این محصول ممکن است به علت کلسترول نسبتاً زیادش برای برخی افراد توصیه نشود.
  • سرو: در برخی مناطق با سس سویا و سوشی یا بلینی روسی یا با کمی کره و نان تست سرو می‌شود. البته رنگ خاص آن شاید باعث شود تا نسبت به خاویار سیاه جنبه تزئینی قوی‌تری برای خوراکی‌های مختلف داشته باشد.
خاویار قرمز

خاویار سیاه

خاویار سیاه به تخمک ماهی‌های خاصی می‌گویند که به تاسماهی یا ماهیان خاویاری (Acipenseridae) معروف هستند. بنابراین، فارغ از خواص خاویار قرمز، باید این محصول به دست آمده از ماهی‌هایی نظیر قزل‌آلا، سفید، کاد و نظایر آن‌ها را خاویار به حساب نیاورید. در نتیجه انتظار اصالت و طعم را باید از خرید خاویار سیاه داشته باشیم که با انتخاب عرضه‌کنندگان معتبر این محصول به بهترین شکل برآورده می‌شود. حتی تخمک‌های بارور نشده ماهیان خاویاری را تا زمان عمل‌آوری‌شان با نمک کم و … نمی‌توانیم خاویار بنامیم. آنچه این محصول لوکس را در حد و اندازه طعم، بافت و قیمت خاویار اصل ارتقا می‌دهد نظارت‌های فنی و فرآیندهای تخصصی فرآوری در مجموعه‌هایی نظیر خانی خاویار هستند.

کدام ماهی‌ها خاویار سیاه را تولید می‌کنند؟

معروف‌ترین ماهیان خاویاری جهان عبارتند از: فیل‌ماهی (بلوگا)، چالباش (تاسماهی روسی)، اوزون برون (سوروگا)، شیپ، قره برون (تاسماهی ایرانی) و استرلیاد. زیستگاه طبیعی این موجودات عمدتاً در مناطق زیر شناسایی شده است:

  • دریای خزر
  • دریای سیاه
  • بخش‌هایی از شمال غربی اقیانوس آرام
  • مناطقی در اقیانوس اطلس جنوبی و آمریکای شمالی
  • برخی دریاچه‌ها و رودخانه‌های بزرگ اروپایی

در نتیجه، تکلیف همه حرف و حدیث‌ها درباره خاویار نام نهادن به تخمک سایر گونه‌ها روشن است. لذا توجه کردن به نوع ماهی می‌تواند در هنگام انتخاب و بالا و پایین کردن قیمت خاویار مفید باشد. البته باید به این نکته نیز توجه کنید که بیش از 10 سال است که صید بسیاری از ماهیان خاویاری ممنوع اعلام شده و تقریباً همه انواع خاویار سیاهی که در بازار می‌بینید، حاصل تلاش‌های مجموعه‌های پرورش این موجودات ارزشمند هستند.    

بیشتر بخوانید: صبحانه با خاویار

ویژگی‌های خاویار سیاه

خاویار سیاه ویژگی‌هایی دارد که آن‌ها را در خاویار قرمز نمی‌یابید. البته در اینجا منظورمان خاویار سیاه اصل است؛ چرا که انواع غیراصل این محصول نیز در بازار عرضه شده‌اند. در ادامه می‌توانید ویژگی‌های اصلی این محصول را مرور کنید.

  • دمای نگهداری خاویار سیاه در بازه 3- تا 3+ درجه سانتیگراد است. دانه‌های این محصول کیفیتشان را در دمای اتاق از دست می‌دهند و آبکی یا اصطلاحاً سوپی می‌شوند. این شرایط دمایی از مشخصه‌های فرآوری این محصول است که شاید درباره خواص خاویار قرمز صدق نکند.
  • چنانچه شرایط قیمتی فروشگاه‌های مختلف را در هنگام خرید خاویار بررسی کنید، قیمت خاویار سیاه را بیشتر از قرمز می‌یابید. علت این ویژگی را باید در شرایط پرورش این محصول بجویید؛ چرا که مراحل مختلف تولید، فرآوری، بسته‌بندی و حمل آن بر شرایط قیمتی‌اش تأثیر می‌گذارند و نمی‌توانیم آن را با قیمت‌های نسبتاً نازل محصولات غیراصل مقایسه کنیم.
  • شکل دانه‌های خاویار سیاه در داخل قوطی معمولاً به‌صورت دایره کامل و یکدست است؛ اما این ویژگی را در خصوص خاویار قرمز نمی‌توانیم به صورت تمام و کمال ببینیم. در این همگونی نباید حاصل تخصص و هنر دست متخصصان تولید و پرورش خاویار را در مجموعه‌های معتبر این کار نادیده بگیریم.
  • بازه رنگی انواع خاویار سیاه را می‌توانیم در 10 طیف مختلف بدانیم: مشکی، خاکستری، نقره‌ای، سبز، مات، کهربایی، طلایی، نارنجی، قهوه‌ای و شیری. اما یادتان باشد که رنگ آن معمولاً مشکی تیره نیست و روشن‌تر است. سراغ چنین تنوع رنگی را نمی‌توانیم از خواص خاویار قرمز بگیریم.
خاویار سیاه

طعم و مزه خاویار اصل با توجه به انواع آن چگونه است؟

بد نیست در هنگام انتخاب و بررسی کردن قیمت خاویارهای سیاه، معجزه رنگ‌ها و طعم‌های محصولات خانی خاویار را بشناسید. در این‌صورت می‌توانید بهترین طعم را متناسب با ترجیحاتتان برگزینید و خریدی لذت‌بخش را تجربه کنید. با دقیق شدن در این مزه‌های اصیل شاید بتوانید به چند و چون طعم خاویار قرمز نیز پی ببرید.

  • بلوگا: دانه‌های این محصول از سیاه کامل تا خاکستری روشن و درشت‌تر هستند. مزه بلوگا معمولاً کره‌ای و آجیلی است که بیشتر به گردو و فندق می‌زند.
  • بری: این محصول از ماهیان خاویاری سیبری به دست می‌آید. رنگ این خاویار قهوه‌ای تا سیاه است و بافتی بسیار ظریف دارد. با گذاشتن این خاویار سیاه بر روی زبان، ابتدا کمی مزه نمکین و در ادامه، نوت‌های معدنی ظریفی را حس خواهید کرد. این تأثیر نخست به‌سرعت با نت‌های غالب چوبی، میوه‌ای و غذاهای دریایی جایگزین می‌شود.
  • سوروگا: دانه‌های این محصول عمدتاً مشکی و خاکستری هستند و آن‌ها را از ماهیان خاویاری اوزون برون خزر تولید می‌کنند. این محصول سفت‌تر از خاویار قرمز است و در کامتان نوت‌هایی کره‌ای را با انواع معدنی پیچیده و نان تُست ایجاد می‌کند. در هنگام چشیدن این محصول مزه خامه‌ای نیز حس خواهید کرد.
  • استرا: چنانچه طعم آجیلی و کمی شیرین را با رگه‌هایی از دریا و گردوی تازه می‌پسندید، خرید خاویار استرا را پیشنهاد می‌دهیم. این محصول را می‌توانید از رنگ قهوه‌ای تیره تا یشم و از کهربایی تیره تا طلایی پیدا کنید.
  • استرلیاد: در طعم خاویار استرلیاد، نوت‌های روغن یا چربی و نوعی مزه متعادل را تجربه خواهید کرد.

مقایسه خاویار قرمز و سیاه

به نظر متخصصان خانی خاویار، محصولی که با عنوان خاویار قرمز شناخته می‌شود در واقع، از نظر معیارهای تولید و عمل‌آوری خاویار تفاوت‌های زیادی با خاویار سیاه دارد. در ادامه به مهم‌ترین تفاوت‌های آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • کمیابی ماهی مولّد محصول: در حال حاضر، عمده ماهیان خاویاری به‌علت عوامل تهدیدکننده متعددی در معرض خطر انقراض قرار گرفته‌اند. از طرفی، تخم‌ریزی این ماهی‌ها نیز شرایط خودش را دارد. اما ماهی‌هایی نظیر قزل‌آلا در حجم‌های انبوهی تخم‌ریزی می‌کنند و مثل ماهیان خاویاری کمیاب نیستند. تأثیر این شرایط را می‌توانید بر شرایط عرضه و حتی خواص خاویار قرمز ببینید. 
  • طعم: با خرید خاویار سیاه اصل از خانی خاویار باید بسته به نوع محصول، منتظر شورانگیزی نوت‌های خاص یددار باشید که با رایحه‌های آجیل متعادل شده‌اند. برخی از انواع این محصول نیز زمینه‌های میوه‌ای یا دریایی یا مثل بلوگا نت کره‌ای با زمینه فندقی دارند که به شوری می‌زند. اما تخمک ماهی‌های غیرخاویاری موسوم به خاویار قرمز معمولاً طعم دریایی غلیظی دارند.
  • شرایط پرورش ماهی: تخمک‌های ماهی‌هایی نظیر سالمون و قزل‌آلا یا همان «خاویار قرمز» در شرایط آسان‌تری نسبت به خاویار اصل تولید و بسته‌بندی می‌شوند. ماهیان خاویاری چرخه تولیدمثلی بسیار طولانی‌تری دارند. این ماهی‌ها فرآیند رشد بسیار سخت‌گیرانه‌تری را از نظر استانداردهای تغذیه، شرایط دمایی و مدت نگهداری طی می‌کنند و نظارت دقیق متخصصان را در طی سال‌های متمادی لازم دارند. از این تفاوت‌ها می‌توانیم استدلال‌هایی منطقی درباره قیمت خاویار داشته باشیم.
  • نوع ماهی تولیدکننده محصول: تخمک بارور نشده ماهی عبارتی عام است و همه انواع ماهی‌ها را در بر می‌گیرد؛ اما خاویار در مرحله برداشت، تخمکی است که از ماهیان خاصی به دست می‌آید، با روش‌های خاصی فرآوری می‌شود و به شرایط نگهداری به شدت حساس است. در حالی که خواص خاویار قرمز در این زمینه کمی متعادل‌تر هستند.
  • استفاده از طعم‌دهنده‌ها: با خرید خاویار سیاه باکیفیت از مجموعه‌هایی نظیر خانی خاویار، مطمئن می‌شوید که تنها افزودنی این محصول در مرحله عمل‌آوری آن کمی نمک است که افزایش ماندگاری و تازگی‌اش را تضمین می‌کند. اما معمولاً انواع چاشنی‌ها و  بعضاً مواد افزودنی را به تخمک غیرخاویاری یا همان خاویار قرمز می‌افزایند.
  • قیمت: قیمت خاویار قرمز معمولاً ارزان‌تر است. علت چنین تفاوتی را می‌توانید در کمیابی، زمان طولانی رسیدن ماهیان خاویاری به بلوغ جنسی و فرآیند زمان‌بر پرورش و عمل‌آوری این محصول بجویید. به طور کلی نباید شرایط قیمتی را تنها مبنای انتخاب محصول قرار دهید؛ بلکه در کنار آن باید به ترجیحاتتان و اعتبار عرضه کننده آن توجه کنید تا تجربه خرید خوبی را رقم بزنید.

بیشتر بخوانید: نحوه‌ی سرو خاویار

عمده‌ترین کاربرد خاویار قرمز چیست؟

با تمامی تفاوت‌هایی که درباره خواص خاویار قرمز و سیاه برشمردیم، این واقعیت را نیز نباید نادیده بگیریم که محصولی که به‌عنوان خاویار قرمز در سراسر جهان شناخته می‌شود، سال‌ها است که کاربردهای خاص خودش را دارد.  نمونه معروف این کاربردها در دستورهای غذایی رستوران‌های مختلف قابل دسترسی است. رایج‌ترین کاربردهای خاویار قرمز طبق برخی منابع، تزئین کردن غذاها و به‌ویژه سرو کردنش با انواع نان‌ها و چاشنی‌ها یا به‌عنوان ماده غذایی افزودنی در غذاهای دیگری نظیر سوپ و سالاد هستند. حتی برخی دوست دارند خاویار قرمز را به تنهایی و به‌عنوان نوعی فینگر فود یا پیش‌غذا میل کنند. اما در خصوص کاربردهای این محصول دو نکته مهم را نباید از یاد ببرید:

  • ممکن است برخی فروشندگانِ محصولات غیراصل به مشتریان در هنگام انتخاب و خرید خاویار اطلاعات نادرستی درباره شرایط کیفی خاویار قرمز ارائه دهند. لذا برای آن‌که توصیف‌های بعضاً نادرست آن‌ها را بدون چون و چرا نپذیرید لازم است اطلاعات لازم را درباره انواع محصولات اصل از جمله خاویارهای سیاه خانی خاویار به دست آورید. در این صورت با شناخت خواص این محصول می‌توانید درباره منطقی بودن قیمت آن و تناسبش با کیفیت مورد نظرتان تصمیم بگیرید.
  • مجموعه‌های تخصصی تولید و پرورش ماهیان خاویاری از همان ساعت صفر عملیات نسبت به مشتریان نهایی‌شان تعهد دارند. لذا حتی اگر دانشتان درباره این محصولات کافی نیست، مراجعه کردن به عرضه‌کنندگان نام‌آشنا و شناسنامه‌دار می‌تواند بسیار مفید باشد تا در دام تبلیغات اغواکننده محصولات غیراصل نیفتید.

نتیجه‌گیری

شناختن وجوه تمایز خاویار سیاه و قرمز کمک شایانی به کیفیت تجربه‌تان از خرید این محصول ارزشمند می‌کند. واقعیت این است که آنچه بعضاً با اغواگری زیاد درباره خواص خاویار قرمز گفته می‌شود، چندان مبنای صحیح و دقیقی ندارد؛ چرا که به زعم متخصصان خانی خاویار، این تخمک ماهیان غیرخاویاری را اساساً نباید خاویار بنامیم. در نتیجه این بار که قصد خرید خاویار را داشتید در وهله نخست باید این مسئله را حل کنید که آیا قصد خرید خاویار اصل با پیشینه طولانی و شناخته شده‌اش را دارید یا تخمک ماهی‌های غیرخاویاری را ترجیح می‌دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *